Siirry pääsisältöön

1. Amanuenssikesä

Jostain syystä perinteinen semesterin loppu - kirjoitus jäi väliin. Tenttejä ei ollut niin paljon, ainoastaan yksi iso joidenkin pienien lisäksi, ja lähdin vauhdikkaasti sen jälkeen Riiasta kohti Turkua. Patologian lopputentti oli isosta alueestaan huolimatta miellyttävä kokemus. Vaikka tuollaista koealuetta (10 välitenttiä) on mahdotonta edes kunnolla kerrata viikon aikana, minusta lukeminen oli kivaa ja kokeeseen mennessä oli hyvä fiilis. Tähän auttoi merkittävästi se, että kurssin aikana oli joutunut lukemaan jo paljon. 6. semesterin lopuksi eli kolmannen vuoden lopuksi onkin sitten taas monenmoista koetta, kaikista tämän vuoden ainesista.

Kesäloman alku olikin tänä vuonna poikkeuksellisen hieno kun pääsimme pitkällisen haaveilun ja suunnittelun jälkeen Joonian meren purjehdukselle. Tällä kertaa uskallan käyttää ylisanoja ja voin kuvailla sitä taivaallisena kokemuksena! Joka aamu herätessä oli meri - siis uskomattoman kirkas, turkoosi meri ympärillä ja päivän agenda oli joka päivä sama: uimapaikasta toiseen ja illaksi uuteen satamaan. Purjeilla tai ilman. Joonian merellä tuulet suosivat kevättä ja syksyä, mutta neljänä päivänä kuitenkin saimme purjeet ylös. Iso kiitos tästä kuuluu vanhemmilleni, erityisesti isälleni, joka reissun järjesteli. Huikeaa!

Sitten olikin aika nopealla aikataululla heittää uikkarit nurkkaan, vaihtaa lääkärintakki päälle ja aloittaa eka amanuenssikesä eli tuttavallisemmin manu. Tässä piileekin kesän jännittävin osuus. Ymmärtäisinkö mistä puhutaan, osaisinko tehdä mitä pyydetään, pärjäisinkö? Vaikka olin muistutellut itselleni, että olen aina pärjännyt työpaikoissa hyvin alkujännityksestä huolimatta, ei sitä fiilistä kokonaan voinut estää.

Hyvinhän siinä kävi tälläkin kertaa. Jo ensimmäisestä päivästä lähtien lähiesimiehenäni ja oikeastaan työparinani toimiva lääkärin sijaisuutta tekevä kesäkandi otti minut hyvin vastaan ja töitä oli helppo tehdä. Asiaa toki helpotti se, että lääkärintekstit, joiden tekeminen on pääsääntöinen duunini, ovat minulle entuudestaan tuttuja aikaisemman kokemuksen perusteella. Toimin siis manuna pienen sairaalan yleislääketieteen vuodeosastolla eli vanhuksien vaivoja on tullut nähtyä nyt laidasta laitaan. Potilaat ovat olleet niin ihania koko tämän jakson, kuten aiempina kesinä vanhainkodissakin.

Tämän jakson parasta antia on ollut se monipuolisuus, eli sairauksia on tullut vastaa monia erilaisia ja yleisimmät lääkkeet ovat varmasti tulleet vastaan! On ollut lonkka- ja reisimurtumia, pneumonioita, virtsatietulehduksia ja virtsaretentioita, epäselviä infektioita, sydämen vajaatoimintaa, yleistä kotonapärjäämättömyytta, syöpiä, hyponatremiaa... Voisin sanoa että tämä on ainakin minun kohdalla ollut erittäin hyvä tapa aloitella lääkärin töitä. Välillä olen päässyt itse tutkimaan potilaan alusta loppuun ja ne ovat varmasti niitä parhaimpia kokemuksia. Jaksolla on ollut erittäin hyvää myös se, että kyseisessä sairaalassa kuitenkin pienestä koostaan huolimatta on hyvät röntgen palvelut, joten tt-kuvat saa helposti otettua, eikä kaikkia potilaita tarvitse lähettää eteenpäin. Iso osa potilaista kuitenkin tulee keskussairaalasta tai lähtee sinne vaikeassa tilanteessa.

Nyt on enää viikko kesätöitä jäljellä! Mielestäni hyvä vaihtoehto tämä, että puolet kesästä tekee töitä ja puolet lomailee. No, tuntuuhan se kukkarossa ja lääkäriopiskelijan töitä olisi tietysti tosi kiva tehdä, mutta kyllä ihminen lomaakin tarvitsee.

Ihanaa elokuuta kaikille!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Se kuuluisa seitsemäs semesteri

Kävipä niin, että seiska semmasta ei tullut sellaista, mitä joskus aikaisemmin odotti. Opintojen alkuvaiheessa sitä kuunteli seiskasemmalaisia kateudesta vihreänä ja mietti että pääsenkö ikinä sinne asti. Tämä ajatus on sittemmin unohtunut kun semesteri toisensa perään on vilahtanut ohi aivan mielettömällä vauhdilla. Eli siis, 7. semesteri on kuuluisa siitä että "on niin rentoa". On ensimmäistä kertaa pelkkiä kliinisiä kursseja ja ne järjestetään ensimmäistä kertaa sykleissä niin, että on vain yhtä ainetta kerrallaan vaikkapa kaksi viikkoa ja sitten taas vaihtuu. Enpä olisi kolme vuotta sitten uskaltanut toivoa, että oman seiskasemmani ensimmäisinä viikkoina synnyttäisin kesken gynen kurssia esikoiseni! Tai, että se myöhemmin kuluisi etänä koulutöitä Suomessa tehden, päätyön ollessa toki tuo vieressäni tuhiseva söpöläinen. Obstetriikan ja gynekologian kurssilta on erittäin osuvia asioita jäänyt mieleen. Ensimmäiset tunnit, joissa käsiteltiin raskauden kulkua olivat melkoisen

Rentous tenttirumban jälkeen

Tenttirumba loppui tasan kaksi viikkoa sitten latinan tenttiin, jota edelsi biokemian, anatomian ja histologian kokeet, niinkuin aiemmin kerroinkin. Opiskelijoita tuntui jännittävän histologia jonkin verran, koska uuden oppiaineen kokeessa on aina se vaara, ettei tiedä mitä odottaa. Tunnelma kokeen jälkeen on kuitenkin ollut hyvä, joten kaikki taisi sujua stressistä huolimatta (tai sen ansiosta) hyvin, luulisin. Väsymystä on ollut jonkin verran ilmassa, ymmärrettävästi, ja tunnelmat vaihtelevat "olispa jo joululoma" - tyyppisistä ajatuksista "tää semesteri on ollut paljon iisimpi" - tyyppisiin kommentteihin.  Itse pääsin poikkeukselliseti rentoutumaan viikonlopuksi koejakson jälkeen keski-Eurooppaan, enkä olisi voinut kivempaa viikonloppua toivoa. Kelit, olosuhteet kaikinpuolin ja vieraanvaraisuus lämmittivät sydäntä, ja nämä fiilikset kantavat tietysti pidempäänkin. Taas on jaksanut lukea, väsätä esitelmiä ja valmistautua ensi viikon kokeeseen normaaliin tapaa

Lääkiksen parempi puolikas!

Vihdoin lääkiksen ensimmäinen puolikas on suoritettu! On se vaan kaiken hehkutuksen arvoista, vaikka jaksamista täysimuotoiseen juhlimiseen ei ehkä olekaan valtavan luku-urakan ja muiden elämäntilanteeseen liittyvien seikkojen takia. Helppo se kolme vuotta ei ollut mutta kliseisesti se oli kyllä kaiken tuskan arvoista. Ja vielä kun on saanut rakentaa muuta elämää tässä samalla! Luku-urakka oli tosiaan puolisentoista kuukautta, ja yllättäen semesterin loppu vaati jonkin verran säätöä myös ihan kurssien läsnäolojen takia. Kardiologiassa ja kirurgian perusteissa oli kaksipäiväiset kokeet (teoreettinen ja käytännönläheisempi osuus). Vaikein koe oli kuitenkin viimeisenä, nimittäin farmakologia. Omalla kohdalla se yltää näiden kolmen vuoden vaikeimpiin kokeisiin, vaikka sinällään hyvällä valmistautumisella liikaa ei tarvinnut stressata. Se myös sijoittui viimeiselle koejakson päivälle, mikä ei ole tietenkään ihanteellista. Eli tuleville farman kokeisiin valmistautujille, älkää jättäkö siih